V Sabinove uviedli do prevádzky útulok pre ľudí v núdzi

21.12.2008 Sabinov

Sabinov 21. decembra (TASR) – Už počas tohtoročných vianočných sviatkov, ale i celého zimného obdobia budú môcť občania Sabinova ohrození sociálnym vylúčením využiť útulok, ktorý bude v prevádzke na ulici 17. novembra.
Hovorca mestského úradu Juraj Navrátil pre TASR uviedol, že toto zariadenie zriadili v súlade s komunitným plánom prijatým v rámci sociálneho programu mesta.
\"Útulok je schopný ponúknuť ubytovanie šiestim osobám výhradne mužského pohlavia. V zimných mesiacoch v ňom môžu osoby v núdzi prenocovať za symbolický poplatok 10 Sk (0,33 eura) za predpokladu, že nie sú pod vplyvom alkoholu a budú ochotní dodržať predpísané hygienické nariadenia, \" dodal Navrátil. Ďalšie podmienky pre potenciálnych uchádzačov o služby novootvoreného zariadenia určuje všeobecne záväzné nariadenie mesta. Vzhľadom na problematickú finančnú situáciu možnej klientely mesto ponúka možnosť jej riešenia aj prostredníctvom aktivačných prác. Celkový chod a prevádzku útulku zabezpečuje mestská samospráva. Sabinovská radnica v súčasnosti neregistruje na svojom území veľa ľudí, ktorí by boli odkázaní na takúto pomoc. Napriek tomu sa však pripravila na situáciu, že by sa v priebehu mrazivých zimných dní do okresného mesta presunuli bezdomovci z okolia.
Zmysluplnosť a využitie tohto zariadenia ukáže až ďalší vývoj počas nasledujúceho obdobia. V prípade komplikácií alebo nevyužívania zariadenia ho podľa hovorcu mesta dokáže samospráva preklasifikovať na iný typ, respektíve na inú cieľovú skupinu, napríklad týrané matky s deťmi.
Na vybavenie útulku prispelo finančným grantom vo výške 120.000 korún (3.983,27 eura) Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, spoluúčasť mesta predstavuje sumu 71.000 Sk (2.356,77 eura), ktorú mestskí poslanci schválili v rozpočte na tento rok.
 

Vyberte región